Italienske Madrigaler med Musica Ficta

Billetto

HVEM & HVAD: MUSICA FICTA. Italienske Madrigaler
HVOR: Sct. Peders Kirke, Næstved
HVORNÅR: Fredag 6. april 2018 kl. 21.00
BILLETTER: Billetsalg på Billetto eller ved indgangen fra kl. 19.00

 

141217nyhedsmail 0604MusicaF


Musica Ficta har i de seneste fem år intenst helliget sig arbejdet med den italienske madrigals korte men vildt interessante blomstringstid (1580-1620). Denne vokalmusikkens svar på strygekvartetten, kastede i disse årtier intet mindre end omkring 15.000 madrigaler af sig, langt størsteparten af dem i det italienske sprogområde.

Madrigal-musikken er et af musikhistoriens absolutte apex-momenter, nu på godt 400 års afstand desværre ikke helt så påskønnet som fortjent. Men Musica Ficta har i de sidste år, takket være en generøs bevilling fra Beckett-Fonden, været i stand til at hellige sig genrens helt specielle og ofte kontroversielle krav. Sangerne skal ikke blot ornamentere musikken i udstrakt grad, men der kræves direkte improvisation og spontan kreativitet, ganske uvant for de fleste klassiske musikere at frembringe melodier og klange der IKKE er noteret i noderne. Dette kræver naturligvis meget stort stilkendskab, hvilket vi har forsøgt at tilegne os i de seneste år, – ikke mindst ved adskillige studierejser til Italien.

Madrigalerne er ikke blot små festlige miniaturer. De største komponister (de Wert, Marenzio, Gesualdo og Monteverdi) skaber store mangesatsede helheder, og Musica Fictas store stilkendskab forlener disse værker med en sjældent hørt dybde og udtryksstyrke. Forbered dem på en koncert med musik af en kvalitet der aldrig siden er overgået.

Entré kr. 150,-
NEMF-medlemmer kr. 100,-
Børn under 12 år gratis
NEMF-VIP kr. 50,-
Gratis for Guld-VIP, CompanyVIP samt partoutkortholdere til sommerens festival

Biletter på Billetto eller ved indgangen fra kl. 19.00

SYDBANKS ARKADE - Festival Centre, Artists Talks, Showcases

SYDBANKS ARKADE - Festival Centre, Artists Talks, Showcases

SYDBANKS ARKADE - Festival Centre, Artists Talks, Showcases

SYDBANKS ARKADE, AXELTORV 4

Sct. Peders Kirke

Sct. Peders Kirke

Sct. Peders Kirke 21Sct. Peders kirke ligger midt i den gamle bydel i Næstved. Den er en højgotisk, treskibet langhusbygning fra første halvdel af 1400-t. med et imponerende, polygonalt korparti fra omkring 1375, der blev opført i tilslutning til den tidligere senromanske bygning. Kirkens murværk rummer rester af mindst én tidligere kirke på stedet.

Valdemar 4. Atterdag. Kalkmaleri i Sankt Peders Kirke i Næstved. Valdemar og dronning Helvig ses knælende foran Vorherre og den korsfæstede Kristus. Den latinske indskrift fortæller, at I 1375, dagen før Sankt Chrispinus fest, døde — glem det ikke — kong Valdemar. Han hviler i Kristus.
Kalkmaleriet, der er fra ca. 1400, blev fundet i forbindelse med en restaurering af kirken 1883-85.

Valdemar 4. Atterdag. Kalkmaleri i Sankt Peders Kirke i Næstved. Valdemar og dronning Helvig ses knælende foran Vorherre og den korsfæstede Kristus. Ved en gennemgribende restaurering af kirken 1883-85 fremkom på korets nordvæg et kalkmaleri af Valdemar Atterdag og dronning Helvig, sikkert malet straks efter kongens død i 1375.
Inventaret omfatter bl.a. en fornem krucifiksfigur fra ca. 1250, korstole og stolestader fra 1500-t. og en malmstøbt døbefont fra 1502. Korgitteret er udført omkring 1600 af Abel Schrøder d.æ., prædikestolen i bruskbarok fra 1671 er tilskrevet Lorentz Jørgensen. Kirken er ualmindelig rig på gravminder fra især 1500-1600

Sct. Peders Kirke 05Kirken har gennemgået omfattende restaurering af kalkmalerier samt kalkning, og desuden er opsat to nye orgler. Eule har bygget det store vestorgel, mens Svaleredeorgelet oppe i koret, som bliver omdrejningspunktet for vores festival i 2016, er bygget af Grenzing på sit værksted uden for Barcelona.

Kirken åbnede igen 4. søndag i advent 2015 med en festgudstjeneste kl. 10.00, mens Svaleredeorgelet indvies ved en koncert søndag d. 10. april 2016 kl. 15.00
Her kan man se Sjællandskes fine fotoserie fra restaureringsarbejdet samt et lille nyhedsindslag fra TV2Øst om kalkmaleri-restaureringen.

 

Web site

Ridehuset – Grønnegades Kaserne Kulturcenter

Kompagnihuset (Byvandring)

Kompagnihuset (Byvandring)

Kompagnihuset i Kompagnistræde på hjørnet af Møntergade, facade mod Kompagnistræde og gavl mod Susåen, udgør Festivalcenteret i 2016.
Opført 1493 eller kort efter som gildehus, det eneste bevarede i Norden. Et gilde var en sammenslutning af købmænd.
Kaldes også fejlagtigt Møntergården på grund af forveksling med Erik af Pommerns møntsted i Næstved. Det korrekte, men sjældent brugte navn er Peblingehuset eller Peblingegildets Hus efter det middelalderlige handelsgilde, der vel brugte huset til både oplagring og møder.

Web site

Karrebæk Kirke