Næstved Early Music Festival 2016

Festival 2016 havde et fransk tema med titlen 'L'amour et la Paix' og Jordi Savall var Artist in residence

Vi var meget stolte og glade for at den spanske gambist Jordi Savall sagde ja til at være vores ’Artist in residence’. Festivalen havde et fransk tema og det musikalske program blev lagt af violinist Peter Spissky. Foruden et budskab om kærlighed og fred, havde vi også et historisk program som bandt koncerterne sammen med fortællinger om Næstved. 
Lidt over 1000 festivalgæster overværede de 7 store og 26 mindre koncerter - de fleste fra Næstved og Hovedstadsområdet, men også mange gæster fra resten af Danmark og Europa. Hver gæst oplevede i gennemsnit fire koncerter i løbet af weekenden. 

Middelalderbyen Næstved

Ikke mange er klar over at Næstved i middelalderen var den tredjestørste by i regionen, efter Odense og Malmö. Næstved havde angiveligt otte forskellige klosterordener og var et knudepunkt på handelslinien Lübeck-Malmö. Næstved er også den dag i dag kendt som en vigtig by på den nordeuropæiske Backstein-Gotik-ruten  og vi vil gerne være med til at udbrede kendskabet til byen sådan som den blomstrede i den sene middelalder og i renaissancen. 

Lyt til P2-rapporter Malene Wichmanns reportage fra Byvandringen her

P2 byvandring nemf
Foto: Henning Jensen

Festivalprogrammet ledte publikum fra koncert til koncert gennem Næstveds middelalderby og efter den historiske og musikalske Byvandring var der grill-fest i Festivalcentret inden dagens program afsluttedes med Savalls solokoncert i stearinlysenes skær hen imod midnat i Sct. Peders kirke.

SavallSolo nemf


Lørdag middag kunne man opleve en halv times korkoncert omkring det ny svaleredeorgel, efterfulgt af en Pilgrimsvandring til Herlufsholm kirke hvor man kunne opleve et af europas førende tidlig-musik ensembler L'Accademia dei Dissonanti i et program med sange og drukviser. 

Tilbage i middelalderbyen kunne man sidst på eftermiddagen nå en lille stjernekoncert i Sct. Mortens med Camerata Øresund.

Festivalens højdepunkt var aftenens koncert i Sct. Peders med musik af Charpentier, hans Te Deum fremført af ensemble, solister og kor sammensat til lejligheden, under ledelse af Savall. Umiddelbart inden koncerten kunne man overvære en samtale mellem Savall og Steen Frederiksen, tidligere formand for Leonnié Sonnings Musikpris, som Savall modtog i 2012.

Hør eller genhør koncerten her i P2-koncerten her 

TeDeum nemf
Foto: Reinhard Wilting

Søndagen begyndte med en højmesse hvor man kunne opleve en messe af Charpentier - 'Litanie de la vierge' fra Svaleredeorgelet. Efter frokost kunne man deltage i en Pilgrimsvandring ud til næste koncert i Herlufsholm kirke med Trio Savall. Mange tog festivalbussen tilbage til den store afslutningskoncert sidst på eftermiddagen med FestivalOrkestret under ledelse af Peter Spissky i Sct. Peders, med musik af Rameau.

GrandeFinale nemf
Foto: Reinhard Wilting


Peter Stevnhoved, Festivalleder 25. august 2016


2gambists nemf
Idéen med at invitere Jordi Savall var Lone Ekstrands - her nyder hun brunch med Savall på Hotel Kirstine
Foto: Charlotte Ekstrand


NEMF fredagNEMF lordagNEMF sondag

EdensHave
"I barokmusikkens paradishave" -omtale i Münchener Merkur

Et lykkeligt sammentræf og et mønstereksempel for tilsvarende tiltag: Den første festival med førende kunstnere i Næstved"
Læs artiklen på dansk her


 Modtag vores nyhedsbrev