NEMF 'Artist in residence' 2016 JORDI SAVALL GIVER GAMMEL MUSIK NYT LIV

 

Jordi Savall er spansk – han selv ville sige katalansk – født 1941 og i dag verdensberømt som gambespiller og dirigent – bl.a. for de orkestre, han selv har grundlagt: Hespèrion XXI, Capella Reial de Catalunya og Le Concert des Nations. Men ikke alene det. Hans nysgerrighed og mange kontakter til især landene omkring Middelhavet, har gjort ham til vor tids store musikalske opdagelsesrejsende og fornyer af den tidlige musik. En af de aller største skikkelser når det gælder tidlig musik – middelalder, renæssance og barok.
Da han var dreng, sang Savall i det lokale skolekor, senere kom han på musikkonservatoriet i Barcelona og derefter på den berømte skole for tidlig musik, Schola Cantorum Basiliensis i Basis, hvor han var elev af August Wenzinger. Senere efterfulgte han sin lærer som professor i gambespil.

Savalls mange initiativer og musikprojekter skete fra 1970’erne sammen med hustruen Montserrat Figueras, som døde i 2011 – f.eks. temakoncerter som ”Mare Nostrum”, hvor han præsenterer publikum for dialog og forskellighed i kretensisk, sefardisk, ottomansk, arabisk-andalusisk og middelhavsegnenes musik. Det var den koncert, han dirigerede, da han i 2012 modtog Léonie Sonnings Musikpris. Andre Savall-temakoncerter er ”Jerusalem”, hvor man på 2-3 timer kan opleve Jerusalems musikalske historie med musikere fra Mellemøsten – eller temakoncerter om Balkans musik.

Jordi Savall har givet koncerter i Danmark før han fik Sonnings Musikpris, men efter priskoncerten har han været her flere gange – bl.a. har han dirigeret og været solist med Concerto Copenhagen og i foråret 2014 været på turné som gambesolist i flere danske byer.
Mange andre end Sonnings Musikfond har sat pris på Jordi Savalls indsats som kunstner, igangsætter og apostel for den tidlige musik – han har mange gange mdtaget en Grammy for nogle af sine mere end 170 pladeudgivelser, forrige år blev han æresdoktor på Basels Universitet og modtog den største franske orden: Æreslegionens Orden. Tidligere blev han æresdoktor i Barcelona, modtog Händel Prisen og var UNESCO’s ”Artist for Peace”.

Når Jordi Savall i 2015 sætter sit aftryk på den første Næstved Early Music Festival er det både som medtilrettelægger og medvirkende. Hans navn borger for en festival på absolut højeste musikalske niveau. Savall forlanger kvalitet, og han har temperament og brænder for musikken når han prøver, dirigerer eller selv spiller. Og hans menneskelige udstråling og varme vil forplante sig til alle, der møder ham – bl.a. når han selv præsenterer den musik, han spiller.
Adskillige store musikere har spillet en rolle for den renæssance, gamle dages musik har fået – det, man i dag ofte kalder ”tidlig musik” – adskillige musikere, der lige som Savall har brugt lang tid på studier og research. Men det er én ting, en anden er at vække musikken til live, når den opføres og klinger. I den henseende er Savall enestående – også ved at vække viola da gamba’en og give dette instrument nyt liv og os andre nye smil og tårer.

Steen Frederiksen

Modtag vores nyhedsbrev